Robbert Muuse

____________________

Artikelen

CYRIL SCOTT: A man whose time has come again?
by Desmond Scott

Virtuosity Versus Musicianship
By the Eminent English Composer and Pianist CYRIL SCOTT

British Music Society 2011
CD: Songs of Quest and Inspiration

Article by Bob van der Linden as published under:
British Music Society - News 132, December 2011

____________________

Boeken

Cyril Scott: A Bio-bibliography
Auteur: Laurie J. Sampsel
Uitgave:
Greenwood Press
ISBN978-0-313-29347-4

Bone of Contention
autobiography
Auteur: Cyril Scott
Uitgave:
Aquarian Press (1969) SBN:85030-043-6

____________________

Photos on this webpage by courtesy of the Cyril Scott Estate


CYRIL SCOTT

(1879-1970)

Brits componist, schrijver, dichter en occultist.

Geboren Oxton (bij Liverpool) 27 september 1879,
gestorven Eastbourne 31 december 1970

 

Cyril Scott in Berlijn - ca. 28 jaar oud

PAGINA 16: artikel CYRIL SCOTT - DE VERGETEN LIEDEREN
door: Robbert Muuse en Micha van Weers

Cyril Scott krijgt al vroeg pianoles en het bezoek aan een concert van Paderewski in Liverpool geeft voor hem de doorslag om musicus te worden. In 1891 op zijn twaalfde jaar reist Scott onder begeleiding van een Engelse huisleraar naar Duitsland en studeert aan het Dr. Hoch's Konservatorium in Frankfurt. Hij studeert piano bij Lazzarro Uzielli, een leerling van Clara Schumann en theorie bij Engelbert Humperdinck. In 1893 keert Scott terug naar Engeland, waar hij zijn algemene privé-schoolopleiding voortzette en in Liverpool pianolessen nam bij Steudner Weising.

Op zijn zestiende jaar gaat Cyril Scott opnieuw naar Frankfurt en studeert drie jaar lang compositie bij Iwan Knorr, een leerling van Moscheles, Richter en Reinecke. Hier komt hij in contact met andere Britse studenten: Norman O'Neill, Roger Quilter, Percy Grainger (met wie hij zijn leven lang bevriend bleef) en Henry Balfour Gardiner, met wie hij de zogenoemde "Frankfurter Gruppe" ofwel "the Frankfurt gang" vormde; een cirkel van componisten die aan het Hoch conservatorium studeert. Hij ontmoet eveneens de Duitse dichter Stefan George, die zijn literaire interesse opwekt en hem in contact brengt met de schilder Melchior Lechter, die zijn interesse in het occultisme opwekt. Ze hebben beide een diepe invloed op zijn leven.

In 1898 keert Scott terug naar Engeland en vestigt zich in Liverpool, waar hij concerteert als pianist en piano-onderricht geeft, ook begint hij naam te maken als componist. Hij ontmoet Charles Bonnier, professor in de Franse literatuur aan de universiteit van Liverpool, die hem inspireert tot het schrijven van poëzie.

In 1900 wordt zijn Eerste Symfonie in Darmstadt in première gebracht. Rond deze tijd begint hij te dichten. Hans Richter dirigeert in 1901 Scott's Heroic Suite in Manchester en Fritz Kreisler neemt in 1902 de vioolpartij voor zijn rekening bij de Londense uitvoering van zijn Pianokwartet g-mol.

In 1902 ontmoet Cyril Scott de pianiste Evelyn Suart met wie hij een lang artistiek verbond onderhoudt. Zij is een voorvechter van zijn muziek en brengt vele van zijn werken in première. Ook introduceert zij hem bij de uitgever Elkin, bij wie hij de rest van zijn leven blijft. Evelyn Suart was ook een "Christian Scientist", waardoor Scott geïnteresseerd raakt in de metafysica. Scott droeg zijn Scherzo Op. 25 op aan Evelyn Suart. Haar dochter Diana Gould was een beroemde ballerina en de tweede vrouw van Yehudi Menuhin.

Percy Grainger & Cyril Scott
(Peter Cahn: Das Hoch’sche Konservatorium 1878-1978, Seite 143)

Bij de uitgeverij Elkin tekende Cyril Scott in 1903 een contract waardoor hij zich verplichtte per jaar een groot aantal korte pianowerken en liederen te componeren. Scott vond de hoeveelheid echter “far too many” en dat deze verplichting hem belemmerde om zich volledig te kunnen wijden aan grote, meer ‘serieuze’ werken.

 

Liederen & Piano-miniaturen - Trifles?
De populariteit van deze grote hoeveelheid kortere werken brachten Scott enerzijds faam en bekendheid. De keerzijde was dat hij niet erkend werd als componist van grotere, serieuzere werken. Scott irriteerde zich duidelijk aan het feit dat hij op dat moment als miniaturist bekend stond. Hij deed zijn kortere stukken dan ook af als ‘trifles’ en ‘potboilers’, ofwel niemendalletjes en schnabbels. Desondanks waren veel van zijn kleine werken juist briljante meesterwerken. Sommige van die karakterstukken zijn nog steeds populair, zoals de pianowerken Lotus Land (dat door Percy Grainger in première gespeeld werd), Danse nègre en Water-Wagtail. Ook zijn liederen zoals Lullaby en Blackbird’s Song, in deze periode bij Elkin uitgegeven, werden bijzonder populair.
Een kenmerkende recensie in 1911 erkende de waarde van Scotts liederen en beschreef ze als zijnde "interessant en mooi. Ze zouden zeer welkom moeten zijn voor een ieder die geen plezier meer heeft in het gewone ballade-zingen."
Vele van deze composities werden en blijven nog steeds zeer populair; ze maakten Cyril Scott een internationaal bekende naam.

In 1903/04 bezoekt Cyril Scott Parijs, waar hij Gabriel Fauré, Claude Debussy en Maurice Ravel leert kennen. Bij de familie Debussy was hij sindsdien vast te gast wanneer hij in Parijs verbleef. Debussy schrijft over hem: Cyril Scott is een van de meest uitzonderlijke kunstenaars van de tegenwoordige generatie.

Met Ravel bracht hij menige avond door waar zij met elkaar discussieerden over de ontwikkelingen in de moderne muziek, en elkaar hun eigen werken voorspeelden op de piano.

Andere prominente kunstenaars waarmee Scott betrekkingen onderhield waren H.G. Wells, George Bernhard Shaw en Stefan George.

Met Stefan George onderhield Scott een nauwe vriendschap; hij zou later ook gedichten van Stefan George in het Engels overzetten. George weet Scott te introduceren in zijn kring van bevriende kunstenaars en musici, zoals bij de Nederlandse dirigent en componist Willem de Haan, die chef was van het Operatheater Darmstadt. Zo ging daar Scott's eerste prille symfonie in premiere.

Stefan George

Zijn Lyric Suite voor orkest is opgedragen aan de beroemde ontwerper Melchior Lechter, eveneens een vriend van Stefan George. Scott was enorm onder de indruk van deze man, toen hij bij hem in Berlijn te gast was. De Lyric Suite wordt uitgevoerd door het Bournemouth Municipal Orchestra onder directie van Scott.

Toen bleek dat Stefan George heimelijk verliefd was op de circa 17-jarige Cyril Scott, bekoelde de vriendschappelijke relatie tussen de beide kunstenaars. Pas enkele jaren later werd die weer op harmonieuze wijze hersteld.

Bij zijn terugkeer in Engeland in 1899 raakt Scott geïnteresseerd in Raja Yoga en dan in het occultisme.

In 1904/05 verhuist hij naar Londen sluit Scott zich (o.a. onder invloed van Annie Besant) bij de theosofische beweging aan en treedt in contact met helderzienden en occultisten.
Belangrijke concerten tussen 1904-1906 in London:
10 September 1904 - Rhapsody No.1 (zoals hij later toegaf vond hij die te Richard Strauss-achtig) werd uitgevoerd op een Promenade Concert;
Juni 1905 - Ballad of Fair Helen of Kirconnell* (eerste versie) voor bariton en orkest; met bariton Frederic Austin en het Queen's Hall Orchestra o.l.v. de toen nog onbekende Thomas Beecham.
13 November 1906 - de Christmas Overture "beviel het Queen's Hall publiek zo goed, dat de componist nog drie keer op toneel werd geroepen."

* De pianoversie van Ballad of Fair Helen of Kirconnell is in 2011 voor het eerst op CD opgenomen door bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers.

Claude Debussy (1862-1918)
Maurice Ravel (1875-1937)

In 1909 neemt hij zes van zijn eigen werken voor Welte-Mignon op.
Tot Scotts grote vreugde kon hij in 1909 een contract tekenen met B. Schott's Söhne in Mainz, voor vele van zijn grotere kamermuziekcomposities en orkestwerken (zoals de opera The Alchemist, Piano Concert No.1 en Viool Sonate, op. 59)

Op uitnodiging van Alma Mahler reist Scott naar Wenen en concerteert eveneens in Frankfurt en Keulen. In 1920 onderneemt hij een concertreis naar de V.S en Canada.

In mei 1921 trouwt Scott met Rose L. Allatini, met wie hij twee kinderen krijgt, Vivien Mary Scott (geboren 1923) en Desmond Cyril Scott (geboren 1926). Samen met Rose bezoekt hij in 1922 Wenen, waar zij geboren is. Hij ontmoet eveneens in dit jaar Darius Milhaud. In 1947 scheidt hij van Rose. In 1943 ontmoet hij Marjorie Hartston, die zijn levensgezellin blijft tot aan zijn dood.

De ontvangst van Scott's composities beperkte zich na het aanvankelijke succes van het begin van 20ste eeuw na de Eerste Wereldoorlog in toenemende mate tot zijn pianomuziek, terwijl grootschalige werken nauwelijks tot uitvoering kwamen. In 1962 speelde John Ogden de derde Klaviersonate in de Royal Academy of Music. In 1969 kreeg Cyril Scott een eredoctoraat van het Chicago Conservatory of Music, een onderscheiding die hij in eigen land nooit gekregen heeft.

Scott componeerde tot aan de laatste drie weken van zijn leven en stierf op eenennegentigjarige leeftijd. Tegen de tijd dat hij stierf werd er weinig aandacht aan zijn werk geschonken, nu komt de waardering voor zijn werk in sterke mate terug. Zijn Tweede Symfonie werd in 1903 door Sir Henry Wood in première gebracht tijdens een Prom Concert en werd extreem goed ontvangen, wat het des te onverklaarbaarder maakt dat er geen uitvoeringen op volgden.

 

 

muziek
Scott was een romanticist met enkele impressionistische kwaliteiten. Zijn behandeling van de harmonie en de pianowerken zijn een schildering van het exotische.
Mede onder invloed van Oosterse filosofie ontwikkelde hij zich tot een in harmonisch opzicht bijna oververfijnd componist, die ondanks zijn voorkeur voor onregelmatige, onklassieke melodiestructuur de klassieke vormen toepaste.

Zijn composities waren vooral in Engeland, doch ook in Duitsland en Oostenrijk bijzonder geliefd.

Scott componeerde zo'n 400 werken, waaronder 4 symfonieën, 3 opera's, waaronder The Alchemist (Essen 1925), 2 pianoconcerten, 4 oratoria, soloconcerten voor viool, cello, hobo en cembalo, verscheidene ouvertures: Nativity Hymn (1913), Mystic Ode (1932), Ode to Great Men (1936), Hymn of Unity (1947), symfonische gedichten evenals talrijke kamermuziekwerken, koormuziek en liederen.

Tussen 1903 en 1914 schreef Scott meer werken voor piano dan welke andere componist ook met uitzondering van Scriabin. Hij werd door Eugene Goossens "Father of modern British music" genoemd en werd bewonderd door Debussy, Percy Grainger, Sorabji, Richard Strauss en Stravinsky. Soms werd hij "de Engelse Debussy" genoemd, wat Scott zelf echter niet bijzonder appreciëerde omdat hij zich daarmee in een hoekje gedrukt voelde en omdat dat bepaalde verwachtingen schepte.

literaire werken
Cyril Scott schreef naast zijn werk als componist en uitvoerder, operalibretto's, poëzie en proza. Hij was bijzonder geïnteresseerd in het occulte en in gezonde voeding. Hij beschreef zijn overtuigingen als een mix van wetenschap, filosofie en religie.

Hij is auteur van 41 boeken die naast muziek, bijv. Music: It's Secret Influence Throughout the Ages, 1933, ook thema's uit de filosofie, de esoterie bijv. Outline of Modern Occultism, 1953, alternatieve geneeskunde zowel als een eigen biografie omvatten.

AVRO Klassiek

AVRO Klassiek Portal
Muuse en Van Weers zingen vergeten Scott

Liedduo bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers nam een cd op met muziek van Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams. Scott: door het establishment gemeden vanwege zijn interesse voor het occulte.
klassiek.avro.nl

Luister in de speler naar An Eastern Lament van Cyril Scott.

"English composer Cyril Scott was, at one time, widely credited as the composer who brought British music into the twentieth century. Although Scott is still worthy of this distinction, the long neglect to which his music was subjected has placed the value of his contribution beyond reach for most. With the dawn of the twenty-first century, it appears that Scott is finally getting his just due, as his work is beginning to emerge from the shadows of obscurity."
Read more...
By: Uncle Dave Lewis