Biografie - Full version

De Nederlandse bariton Robbert Muuse studeerde zang en opera bij Mya Besselink in Maastricht en in Duitsland bij de Amerikaanse tenor Donald Litaker in de Opernschule van de Hochschule für Musik Karlsruhe. Tegelijkertijd specialiseerde hij zich als liedzanger en studeerde hij bij de gerenommeerde liedpianisten Konrad Richter (Stuttgart), Hartmut Höll (Universität Mozarteum Salzburg) en Julius Drake (London). Zangcoaching ontving hij van Helmuth Kolvenbach en sinds 2012 van Gary Coward (GB). Privé en in masterclasses werkte hij met o.a. Sir Thomas Allen, Gerald Finley, Barbara Bonney, Jard van Nes, Robert Holl, Graham Johnson, Claudio Nicolai en Hilde Zadek.

Zowel voor het concert- als het operagenre is Robbert Muuse een veelgevraagde zanger. In 2010 was hij te gast op het Zwitserse Festival de Verbier, waar hij de 1er Soldat zong in de opera Salome (R. Strauss) o.l.v. Valery Gergiev.
Muuse vertolkte vele rollen in opera’s, zo zong hij in diverse producties Dr. Falke in Strauss’ Die Fledermaus, in 2011 de Boswachter in Janáček's Sluwe Vosje, en Vader in Humperdincks Hänsel und Gretel. Verder zong hij Guglielmo in Mozarts Così fan tutte met een tournée van Opera Trionfo door Nederland, Allazim in Mozarts Zaide in het Karlsruhe Festspielhaus, Malatesta in Don Pasquale van Donizetti, Silvio in Leoncavallo’s I Pagliacci, Le Directeur in Poulenc’s Les Mamelles de Tirésias o.l.v. Ed Spanjaard, Escamillo in La Tragédie de Carmen in de regie van Lodewijk de Boer, Aeneas in Purcells Dido and Aeneas, de rollen Protée en Épaphus in Phaéton van J.B. Lully, en Pallante in Händel’s Agrippina, in een tournée langs Oosteuropese operahuizen met Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend. Van Benjamin Britten zong hij de rol van Sid in Albert Herring, o.lv. Urban Malmberg en in de regie van Guy Joosten; Noah in Noye’s Fludde. Hij zong de rol van Prokofjev in Stalin en de smaak van Paardehaver van Jan Bus, o.l.v. Jurjen Hempel. In een Nederlandse hertaling van Rossini’s La Gazzetta zong hij Filippo gedirigeerd door Enrico Delamboye en in regie van Saskia Boddeke en Peter Greenaway.

Als solist en vertolker van barokmuziek heeft hij vele oratorio en concerten gezongen. Tot zijn toprepertoire behoort onder meer Bachs Matthäus Passion: veel waardering kreeg hij voor zijn vertolking van zowel de aria’s hierin als de Christus-partij. Verder staan er op zijn repertoire de grote oratoria en concertwerken, zoals vele cantaten en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, Händels Belshazzar en Messiah, Haydns Die Schöpfung en Die Jahreszeiten, Mendelssohns Paulus en Elias, de bekende Requiems van Mozart, Fauré en Duruflé, Brahms Ein Deutsches Requiem, Carmina Burana van Carl Orff, Petite Messe Solennelle van Rossini en van Vaughan Williams de Five Mystical Songs.

Vanaf 2001 werkte hij als basse-taille solist circa tien jaar lang samen met het Franse barokensemble Ensemble Pierre Robert onder leiding van Frédéric Desenclos.

Als liedzanger heeft Robbert Muuse vele liedrecitals gezongen, onder meer in het Amsterdams Concertgebouw, in Stuttgart, Karlsruhe, Salzburg en Paris, hierbij begeleid door pianiste Micha van Weers. Zij werken samen sinds 1994 en zijn ook als duo opgeleid. Door hun jarenlange samenwerking en vervolmaking van hun liedinterpretatie hebben zij een groot repertoire opgebouwd en worden hun programma’s zeer gewaardeerd.

In 2011 verscheen hun lied-CD “Songs of Quest and Inspiration” met liederen van Cyril Scott en Ralph Vaughan Williams (label Challenge Records International).

Samen wonnen zij prijzen, zoals de prestigieuze MeesPierson Award 2004 van het Concertgebouw Amsterdam, in 2003 de Publieksprijs en de Speciale Prijs van de Italiaanse RAI op het Internationaal Seghizzi Liedconcours in Italië. Het is hun doel om nieuwe aandacht te winnen voor bepaald repertoire dat lange tijd niet meer is uitgevoerd, zoals de zgn. Entartete Musik, muziek die door het Nazi-bewind werd verboden. Het repertoire hiervoor omvat vele werken van Joodse componisten uit verschillende landen. Maar ook voeren zij werken uit van andere componisten, die onterecht in de vergetelheid zijn geraakt.

Robbert Muuse zong met verschillende kamermuziekensembles (o.a. Ives Ensemble) werken als Le Bal Masqué van Francis Poulenc, Die Wolkenpumpe van Erwin Schulhoff, en Dover Beach van Samuel Barber.

Robbert Muuse was als solist te gast in het Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique in Paris, St John’s Smith Square in London, met London Southbank Sinfonia (o.lv. Simon Over), het Nieuw Ensemble, Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard en Reinbert de Leeuw; dir. Kynan Johns; Het Brabants Orkest o.l.v. Paul Goodwin en Christoph Poppen, Orkest van het Oosten, Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend, de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, La Petite Bande o.l.v. Eric van Nevel, het Ives Ensemble, en Ensemble Pierre Robert in Frankrijk. Hij zong op internationale festivals, zoals het Festival Oude Muziek Utrecht, Bozar Festival in Brussel en Antwerpen, festivals in Duitsland, Festival de Verbier (Zwitserland), Israel, Frankrijk (o.a. La Roque d'Anthéron, Chapelle Royale de Versailles, Saint Michel-en-Thiérache, La Chaise Dieu, Cité de la Musique Parijs); in London Lufthansa Baroque Festival, in Riga and Miami.

Hij maakte opnamen voor radio en televisie, CD’s voor label Challenge Records, label Alpha Records (met Ensemble Pierre Robert) en Brilliant Classics (Matthäus en Johannes Passion), en DVD bij Challenge Classics (AgrippinaCombattimento Consort Amsterdam).